Jak na údržbu a čištění dřevěných parket?

Existují dva typy úpravy povrchu parket: lakováním a voskovými oleji. Každý z nich však vyžaduje jiný způsob údržby a čištění.

Lakované parkety

Podlahu nejprve ošetříme běžným způsobem vysavačem nebo smetákem. Vytírat bychom měli pouze vlhkým hadrem či mopem, přímý kontakt s vodou nebo jinou tekutinou by mohl způsobit jisté narušení povrchu laku a následné poničení parket. Vhodnými čistícími prostředky jsou ty, které jsou určené přímo na lakované podlahy. Nejméně vhodnými čistícími prostředky jsou s mikrovlákny nebo parní čističe.

Na lakované parkety je vhodné zhruba každé dva měsíce nanést leštidlo k tomu určené. Prostředek naneseme nezředěný přímo na parkety navlhčeným hadrem, který nepouští žádná vlákna. Rovnoměrně rozetřeme nejlépe ve dvou vrstvách a necháme zaschnout. V tuto dobu na podlahu nevstupujeme. Leštidlo nám pomůže k dosažení větší odolnosti podlahy.

Parkety upravené voskovými oleji

Podlahu můžeme ošetřit běžným způsobem jako lakované parkety – vysát, zamést. Vytírat bychom měli vlhkým hadrem nebo mopem namočeným do vlažné vody s přidaným voskovým olejem. Voskového oleje přidáváme dle návodu na prostředku. Řídíme se přesnými pokyny na prostředku – velké či naopak malé množství prostředku by mohlo vést ke znečišťování parket. Do vody nepřidáváme jiné čistící prostředky, ani je na podlahu nepoužíváme jiným způsobem. Takto ošetřené parkety necháme nejlépe přes noc uschnout. Je důležité, aby byla podlaha voskovým olejem neustále ošetřena. Důležité je si uvědomit, že navoskované parkety jsou více kluzké nežli ty lakované. Voskový olej lze použít pouze na hotové a upravené podlahy.

Obecné tipy, jak udržovat ostatní typy podlah či jak odstranit skvrny, naleznete v minulém článku.

Žádejte odborníky!

Pokud si nejste s údržbou či čistěním jistí, neváhejte nás kontaktovat! Nebo také využijte naší nabídky odborného čištění a servisu.

UPOZORNĚNÍ: Zmiňujeme všeobecně známé postupy při údržbě a čistění dřevěných podlahových krytin. Naše firma BP Parket plus spol. s.r.o. neneseme žádnou odpovědnost za škody způsobené využitím těchto postupů!